Isnin, 30 Julai 2012

MENU RAMADHAN 1 - AYAM GORENG UMMIEXCLENT

SALAM RAMADHAN dan salam 1 MALAYSIA

Saja nak share ngan peminat-peminat AYAM GORENG...

Sejarahnya begini....
Suatu hari saya puas pikir nak masak apa.. Ada ayam tapi tak tau nak jadikan menu apa? Ingat nak buat kari... Keluarkan ayam, serbuk kari, serbuk cili dan masih berfikir... Fikir pulak nak buat masak apa ntah.. Tak jadi buat kari ayam... Alaaaa.... Serbuk kari dan serbuk cili dah masuk dalam mangkuk... Macam mana ni... Tetiba je dapat idea nak buat ayam goreng berempah...

Campur je la serbuk cili ngan serbuk kari tadi dalam ayam tu.. Masuk garam sikit, kunyit sikit... Tepung sikit... Hajat hati nak masukkan tepung beras... Pastu goreng.... Jangan garing sangat tak best.. Nanti jadi keras....

Bila makan rasa macam sedapnyerrrrrrrr... Anak buah puji.. Anak-anak pun makan banyak... Suami pun cakap sedap... (bukan senang tau laling I nak puji...) Habis licin.... Sedap betol ni....
Masa tengah kemas-kemas dapur teringat, tepung tadi... Buka laci tengok.. Eh TEPUNG PULUT ler... Bukan tepung beras... Hahaha... Tak per SEDAPPPPP.......

Amik la resepi ni, kalau nak cuba... Pakai tepung pulut ni rangup dia tu tahan lama sikit... Kalau dah sejuk pun masih sedap.......

Penggemar-penggemar ayam goreng TRY la.............
Hari pertama puasa saya buat menu ni untuk jamu kakak dan keluarganya datang berbuka di rumah... Semua sibuk cakap sedap dan amik resepi.. Hehe... Kecoh je... padahal resepi kebetulan... Ambik la kat korang....

p/s: Kalau sedap tu dongak-dongak sikit kepala, jangan sampai tercekik tulang ayam pulak yer....
Nak tau sedap ke tak, cer tanya budak ketot ni... Dah tak dongak kepala dah tu....

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan