SALAM RAMADHAN DAN SALAM 1 MALAYSIA
Semalam nekad nak try buat kerabu pegaga... Tak penah buat seumur hidup.. Makan pun tak penah kot, tapi teringin sebab saya mamang suka ulam-ulam dan kerabu-kerabu ni...
Tekak ni rindu masakan utara (menu arwah mak).. Nak buat dan ngidam punya pasal try la google... Tapi kebanyakkannya saya tengok tak ada letak serai... Ciplak la skit dan tambah serai sebab rasanya macam, kalau ada serai lagi sedap... Kerabu taugeh, kerabu pucuk paku, rasanya arwah mak buat dulu ada rasa serai... Padan la bila makan kat kedai macam, rasa ada yang tak kena.. Sebab tu nekad nak buat sendiri....
Resepinya...
BAHAN A
- Udang kering dalam satu sudu besar
- Ikan bilis secekak
- Nyok kukuq (kelapa parut) secawan
- Serai satu batang (nak bubuh dengan daun-daunya pun boleh kalau suka... :)
- Cili padi - kalau suka pedas boh la sekilo....
- Bawang merah 2 labu
- 1 sudu kerisik (masa letak kerisik ni la ayaq liuq macam nak menitik.... Sebab bau dia dah keluar)
Bahan A ni ditumbuk dan digoreng tanpa minyak... Supaya lambat basi... Ada jugak orang tak goreng dulu...
BAHAN B
- Daun pegaga 1 ikat bersihkan dan diracik sederhana.. Senang nak makan...
- Kerang direbus dan jangan lupa kopek dulu............
- Bawang besar diracik ikut suka la nak banyak mana...suku labu pun dah cun
- Limau nipis dalam setengah biji... Diperah untuk dapatkan jusnya..
- Pak Aji (serbuk perasa - kalau nak cepat mati boh la sepeket.. Tak suka pun tak apa..)
- Gula satu sudu
- Garam secukup rasa
Campurkan bahan A dan B dan gaul dengan tangan kanan atau sudu pun boleh......
Jangan lupa selawat 3 kali supaya makanan yang dimakan lebih SEDAP rasanya....
Bahan 1B boleh digantikan dengan taugeh, pucuk paku, daun selom, pucuk mengkudu, pucuk kaduk, jantung pisang rebus dan ulam-ulam yang seangkatan dengannya.
Bahan 2B pula boleh digantikan dengan perut, daging, sotong... atau tak dak pun tak apa sebab dah ada udang kering dan ikan billis.
SELAMAT MENCUBA!
Kalau dah try jangan lupa bagi komen kat sini yer..........
Nak survey sebab rasa macam nak buka restoren lepas ni... HEHE
Nak cuba..yeyyy
BalasPadam